Despre roman

adrian onciu„Mi-a placut cum e scris, are ritm american, are personaje bune, are si niste explicatii “tehnice” inevitabile genului, cred ca e un debut foarte bun. Primul stagiu poate deveni usor un scenariu de film.”

Adrian Onciu

scenarist, scriitor

cipu2“Primul stagiu e cartea care mi-a redeschis apetitul pentru lectura. In ultima perioada m-am pierdut printre texte de specialitate si am uitat cum e sa citesti o carte buna, sa retraiesti misterul unei povesti care se dezvaluie in fata ochilor tai. Am citit-o cu sete si nu am putut sa o las din mana pana nu am intors si ultima pagina. E plina de mister, de neprevazut, de personaje cu vino-ncoa si iti da senzatia ca urmaresti un film bun de actiune.”

Ciprian-Mihai Paius,

Director executiv Fundatia Comunitara Iasi

dan_pintilie“Am citit cartea cu mare placere. Firul epic foarte bine condus, interesul pentru actiunea in desfasurare este mereu alimentat de succesiunea dinamica a faptelor.
Si inca o bila alba pentru faptul ca nu te aiureste cu tot felul de detalii tehnice fara rost cum am vazut chiar si la autori consacrati, detalii care pentru cititorul normal de multe ori au un inteles vag sau confuz si nu prezinta cine stie ce relevanta.

O poveste coerenta si captivanta cu final surprinzator. Felicitari si asteptam o continuare.”

Dan Pintilie,

tehnician it

diana_paius“Primul stagiu este romanul care reuneste toate elementele esentiale pe care le caut intr-o carte: dinamism, inovatie, mister si imaginatie. Este un roman pe care ti-ar fi greu sa nu il indragesti, remarcandu-se prin naturaletea stilului si placerea de a scrie a autorului. Cu siguranta alegerea perfecta pentru o duminica in care simti nevoia sa te lasi purtat de imaginatie intr-o lume in care totul poate fi posibil.”

Diana Paius,

Manager zonal at Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

oana_gradinaru“Tocmai am terminat de citit Primul stagiu si vreau sa iti spun ca mi-a placut mult! Ideea e super tare si cred ca prinde bine la generatia de azi.”

Oana Ancuta Gradinaru

Gianina_OnofrasiNumele meu este Onofraşi Gianina-Elena şi sunt elevă în clasa a VIII-a la şcoala Ionel Teodoreanu. Mă caracterizează iubirea faţă de artă, literatură şi frumos în general şi sunt pasionată de lectura cărților cu iz fantastic. Sunt beneficiara a unei burse de studiu acordată de Fundaţia Comunitară Iaşi şi de Domnul Cătălin Pînzaru şi sunt încântată de prilejul care mi se oferă de a-mi spune părerea despre opera acestuia.

Mi se întâmplă deseori sa citesc cărţi impresionante prin conţinut şi acţiune însă vă mărturisesc sincer că această carte mi-a întrecut cu mult limitele imaginaţiei.

Volumul de debut al Domnului Cătalin Pînzaru este reprezentat de opera “Primul stagiu”. Cartea este structurată în trei părţi în care autorul prezintă o lume fictivă, detaliată pană la ultima resursă de imaginaţie.

Prima parte se intitulează “Câteva zile nebune” și începe cu o problemă de actualitate si anume, sfârşitul lumii. Protagoniştii sunt: doi vechi colegi de facultate – Grant Dumaine şi Davis Sander, iubita lui Grant şi, nu în ultimul rând, colega şi în acelaşi timp prietena lui Davis, Irene Burns. Între Irene si Davis se pare a fi o iubire pe care amândoi încearcă sa o ascundă. Doar peste câteva pagini citite sfârşitul lumii devine o problemă uitată, iar acţiunea începe să se desfășoare în jurul a şase ambasadori străini ale căror planuri ascunse cartea ni se dezvăluite încetul cu încetul. În rezolvarea problemei cei patru parcurg un drum presărat de situaţii inedite si intrigi în a căror rezolvări neaşteptate cel pe care se bazează pe Lee FORB, o cunoștință mai veche de-a lui Davis cu care facem cunoștință abia în partea a doua, intitulată “Proiectul 309.”

Despre partea a III-a intitulată „Situația se complică” nu mai spun nimic, vă las să o descoperiți singuri.

Cum ne îndeamnă si autorul inca din motto, “Important este sa nu încetezi niciodată să îţi pui întrebări”, însăşi cartea face ca cititorul să se identifice cu omul curios şi dornic să descopere înţelesuri noi şi sa facă cunoştinţă cu cele mai obscure situaţii.

Pe parcursul cărţii vocea narativă ne îndrumă subtil paşii,naratorul fiind unul de tip omniscient dar detaşat de acţiune, lăsând personajele să acţioneze.

Am însă un mesaj şi pentru potenţialii cititori: „Cumpăraţi cartea pentru că vă oferă posibilitatea sa fiţi martorii unei poveşti excepționale, palpitante si captivante.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *