Primul Stagiu @ Cristina V (Bibliophile)

Articolul complet pe cristina-v.com.

Nu sunt mare amatoare a genului SF, cu toate ca, in trecut, am avut unele lecturi ceva mai fantastice sau legate de Star Trek. Nu inteleg exact din ce motiv anume, ma regasesc impamantenita in realitatea cotidiana, si ma impresioneaza mult mai mult dramele realiste decat povestile cu prea putine sanse de cristalizare.

Totusi, dupa ce am inceput sa citesc Primul stagiu, am ramas fermecata de lumea propusa de Catalin Pinzaru. O data pentru ca actiunea se desfasoara intr-un viitor nu prea indepartat, si, in alte cuvinte, am beneficiat de amanuntele pragmatice care ma fac sa ma simt ca acasa, iar a doua oara pentru ca nu debuteaza ca un roman clasic SF. Nu te baga in sperieti cu lumi paralele, universuri care de care mai stranii, si extraterestri care nu pot fi descrisi si, deci, nici imaginati. Personajele care alcatuiesc actiunea propriu-zisa sunt cat se poate de firesti, ba mai mult, incredibil de umane. M-as fi putut regasi, cu usurinta, in oricare.

Nu as vrea sa va dau prea multe detalii, pentru a nu strica din placerea ce v-o rezerva lectura cartii in discutie. Ce-as vrea sa va spun, insa, e ca m-a fascinat un personaj anume, Davis Sander, care sufera de un tip de amnezie survenita in urma unui accident. Nu numai ca mi se par realmente fascinante fenomenele nervoase de acest tip, dar, bineinteles, majoritatea cartilor care trateaza, indirect, subiectele de gen creeaza anumite intrigi cu privire la asta si mai ales cu privire la recuperarea partiala a memoriei. Nu am vrut sa sugerez in nici un fel faptul ca, din aceasta cauza, actiunea este previzibila… fiindca numai astfel nu poate fi descrisa.

Cartea asta are de toate, si venind asta din partea mea, chiar trebuie sa ma credeti. Beneficiaza si de un ritm alert al actiunii, probabil provenit din faptul ca limbajul e direct si concis, si nu risca sa va plictiseasca. Eroul cheie, care apare spre finalul povestii, e teribil de carismatic si misterios, si are o serie de atribute iesite din comun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *